Úvodná stránka

Gymcadca EDUPage

MOODLE

Student's Portal

 

Modelové zasadnutie Rady EÚ

14apríl 2015

Dňa 24. marca 2015 sa v priestoroch našej školy uskutočnil v poradí desiaty regionálny seminár v rámci projektu Rozhoduj o Európe. Cieľom podujatia bolo interaktívnym spôsobom zvýšiť informovanosť o európskej integrácii, o súčasných kľúčových otázkach s ňou spojených, prezentovať žiakom súčasnú podobu EÚ, ako aj otázku členstva SR v EÚ. 59 účastníkov z rôznych škôl Žilinského kraja mali možnosť aktívne sa zapojiť  do diskusií v rámci štruktúrovaného dialógu. Žiaci predstavili svoj pohľad na dlhotrvajúce problémy v rámci ich obce, regiónu, štátu i celej Európy.

Modelové zasadnutie Rady EÚ

Veľkým prínosom bola simulácia modelového zasadnutia Rady EÚ. Každý zo žiakov zastupoval národnú pozíciu v otázke sankciovania Ruska zo strany Európskej Únie. Úloha žiakov v pozícii ministrov nebola vôbec jednoduchá. Museli preukázať argumenty na obhajobu svojej pozície aj napriek tomu, že sa s nimi nemuseli osobne stotožňovať.

Modelové zasadnutie Rady EÚ

Praktická ukážka simulácie rozhodovania inštitúcie EÚ mladým ľuďom umožnila lepšie pochopiť komplikovanosť demokratického zriadenia a jeho fungovanie na európskej úrovni ako aj možnosť rozvíjať svoje zručnosti nadväzovaním kontaktov, argumentáciou, formulovaním vlastných názorov a postojov a rešpektovaním názorov druhého. 

Mgr. Zuzana Gavlasová